Açılığın Son Bulması!
Güvenilir ve besleyici gıdaya evrensel erişim her dünya vatandaşının hakkıdır. Yetersiz beslenen çocukların sağlıklı ve başarılı olma şansları diğer çocuklardan daha azdır. Bu sebeple de yetersiz beslenmemin tüm biçimlerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalara ağırlık verilmelidir.
Açlık, tüm insanlar için kıtlık ve eşit olmayan dağılımdan dolayı önemli bir sorundur.
Dünyada açlığı en aza indirmek için ne yapılabilir? Sorusunu hiç vakit kaybetmeksizin tüm dünya ülkeleri kendine sormalı ve ortak platformlarda çözüm üretmelidirler.
Bu noktada yapılabilecekler arasında küçük ölçekli ve geniş tabana yayılan tarımı desteklemek gelebilir. Küçük ölçekli gıda üreticilerinin verimlilik ve gelirlerinin en az iki katına çıkarılmasına yönelik yapılacak tüm çalışmalar dünya üzerinde açlığa son verilmesi boyutunda ciddi kazanımlar sunar.
Açlık üretim-tüketim dengesini kurgulayamamış tüm ülkelerin her an karşılaşabileceği bir sorun. Böyle bir sorun ile karşılaşmamak için gıda üretimimize dikkat etmeliyiz.
Bir zamanlar dünya üzerinde gıda üretimi boyutunda kendi kendine yetebilen birkaç ülkeden biri konumunda olan ülkemizin bu konuda çok verimli bir ekolojik altyapıya ve toplumsal bilince sahip aslında.
Tarıma Yönelim
Son yıllarda bahçelerde veya evinin terasında-balkonunda sebze veya meyve yetiştirmeye yönelik ilginin artması güvenilir ve ucuz gıdaya ulaşmak adına ciddi bir adımdır. Bu butik çalışmaları cepte tutup tarım ve hayvancılık ile profesyonel olarak uğraşanların sürdürülebilir gıda üretimi ve verimli tarım uygulamaları konularında eğitilmesi de başka bir önem arz ediyor.
Çocuklara da bu aşamada sorumluluklar verilmelidir çünkü çocuklar gıda israfını önlemek için çözüm bulabilirler. Gerek okullarında gerekse yaşam alanlarında çocuklara bu konuda görevler verilmeli ve sorumluluk duygusunun şimdiden aşılanması sağlanmalıdır.
Gıda üretiminde çiftçiler, topraklarını verimli hale getirmek, ektikleri ürünleri sağlıklı ve bol miktarda alabilmek için akıllı tarım uygulamaları yapmaktalar. Sağlıklı beslenmemizi devam ettirebilmek için ekmeğimizin, sebzemizin, meyvemizin tohumlarını korumalı ve gıda üretimi konusunda çalışmalıyız.
Kırsal altyapı çalışmalarının hızlandırılması, tarımsal araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılması ve sahada uygulamalarının çiftçilere sunumu, teknoloji ve gen bankalarına yatırımlar yapılması gibi çalışmalara yer vererek kendi kendine yetebilmekle kalmayıp ihtiyaç fazlası ucuz ve nitelikli gıda üretimini ihraç edebilen bir ülke konumuna yeniden gelmemiz gerekiyor.
Elbette ki sağlıklı ve sürdürülebilir gıda ile yapılmalı bu çalışmalar.