Şebnem Filiz Yapıcı | Fen Bilimleri Öğretmeni – Masal Anlatıcısı
Şebnem Yapıcı kimdir? Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Soğuk karlı bir kış gününde Almanya’nın bir köyünde doğdum. Ailem yoğun çalıştığından beni Oma’m (Almanya’da büyükanneye verilen isim) yetiştirdi. Bu sebeple anadilim Almanca oldu. Sonrasında ailem benim Türkçe öğrenmemi istediklerinden Türkiye’ye getirdiler. Çocukluğumdan itibaren doğa bilimine her daim hayranlık duyar, merak eder ve hayaller kurardım. Eğitim sürecimi tamamladığımda fen bilimleri öğretmeni olmuştum. Bu yolculuğum sırasında birçok eğitimler aldım ve halen de almaktayım. Öğretmenliğimin yanında masal anlatıcılığı ve STK’larda gönüllülük çalışmalarımı yürütmekteyim.
Eğitimde oyun ve oyunlaştırma konusundaki düşünceleriniz nelerdir?
“Çocuk oyunları hayatın bir çekirdeğidir. Bütün insanlar orada gelişir, büyür ve oluşumu insanın en güzel ve en olumlu yetenekleri orada yükselir.” demiş Alman eğitimci ve filozof Friedrich Wilhelm August Fröbel.
Yukarıda paylaşmış olduğum sözü biraz daha etraflıca incelediğimizde; ‘Oyun, insan doğasında var olan ve erken gelişim dönemlerinden itibaren insanların fiziksel, bilişsel, duyusal ve sosyal gelişimlerinde büyük bir rol alan önemli deneyimleme etkinlikleridir.’ Bunun yanında, çocuğun toplum içindeki sosyal rolünün farkına varmasını da sağlamaktadır oyun. Oyun ile dış dünyayı tanıması, hayatına dair denemeler gerçekleştirmesi ve hayatla mücadele etmeyi öğreniyor olmasının çocuk için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple kendi derslerimde bir dakika bile olsa mutlaka bir oyun koymaya çalışırım.
Sosyal medya üzerinden bilim ve bilim insanlarını kendi özgün tarzınızla hikayeleştirerek anlatıyorsunuz ve yaştan bağımsız olarak her bireyin ilgisini çekecek bir tarzla aslında zor olarak addedilen fen bilimlerini kolaylaştırıcı bir metotla hafızalara sokuyorsunuz. Bu çalışmaya neden ve nasıl karar verdiniz ve aldığınız dönütlere yönelik takipçilerimize neler paylaşmak istersiniz?
Aslında bu kararı vermem de bir öğrencimin sorusuyla oluşmuştu. Biz öğretmenler yıl başında yıllık planlarımızı hazırlarız. Yıl içinde neler yapacaklarımızı tek tek süzgeçten geçiririz. Peki anlatılacak veya öğretilecek konular nasıl, kimin tarafından ve hangi çalışmaları yaparak ortaya çıkmış kısmı yer almamaktadır bu süreçte. İşte bu nokta da çocukların heyecan duymadıklarını fark ettim. Sadece verilenleri aktarmak onların zihinlerinde yer alamıyordu. Tam bu noktada anlatıcılığımı derste yapmama rağmen acaba daha geniş bir platformda duyursam ve istedikleri an dinleyebilseler diyerek yola koyuldum. İlk hazırladığım bilim insanını öğrencilerime anlattığımda onların ekleyebilecekleri için araştırma süreci tanıdım. O noktadan sonra her biri daha fazla araştırma yaparak derse hazırlıklı gelmeye başladılar. En güzeli de yaptığımız deneylerde sonucu görmüyorsak tekrar tekrar deneme yaparak pes etmemeyi öğrendiler. Ve evlerinde istedikleri an benim anlattığım bilim insanların çalışmalarını dinleyebiliyorlardı.
Dünyanın Geleceği Oyunu’nu MEB konu kazanımları doğrultusunda branşınız olan Fen Bilimleri derslerinde kolaylaştırıcı olarak kullanımına dair meslektaşlarınıza ve velilere neler paylaşmak isterdiniz?
Dünyanın Geleceği Oyunu, 8.sınıflarımızda 6. ünitemizle birebir kazanımlara uymaktadır. Geçen yıldan beri 8.sınıflar dışında girdiğim diğer sınıflarda da uygulama şansım oldu. Öğrencilerin sorulara yönelik verdiği cevaplar karşısında farkındalıklarının zaman içerisinde nasıl gelişim gösterdiklerini gözlemleme şansım oldu. Bu gelişimlerini evde ailelerine aktararak birlikte Sürdürülebilir Kalkınmanın içerisinde yer almaya başladılar. Oyunun öğrencilerde istenilen davranışların nasıl kazandırdığını somut bir şekilde gözlemlemiş oldum. Bu sebeple derslerde ve evlerimizde mutlaka yer almalı diye düşünüyorum.
Fen Bilimleri öğretmeni gözüyle, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını aktarmanın öğrencilerimize katkıları hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Daha çok araştıran daha çok okuyan, öğrenen ve bunu uygulamaya çalışan bir nesil geldiğini görüyorum. Bu oyundan sonra ekoloji alanında çıkmış kitapları, sayfaları, blogları takip ediyor olmaları beni inanılmaz sevindiriyor. Farkındalıkları geliştikçe tüketimleri konusunda da bilinçli bir düzeye gelmek için çaba harcıyorlar ve bir bakıyorsunuz, ailelerine öğretmeye başlıyorlar.
Şebnem Öğretmenin Masalından birini buraya bırakıyoruz. Daha fazlası için Sebnem Storyteller ‘ı youtube ve instagram sayfasını takip edebilirsiniz.