Uygulamaya Başladık! – Begüm Şahin
Merhabalar, ismim Begüm Şahin, bir ortaokulda Fen bilgisi öğretmeniyim, eş zamanlı olarak zümre başkanlığını da yürütmekteyim.
Dünyanın Geleceği Oyunu ile tanışmam yaklaşık 3 aylık bir döneme denk geliyor. Sosyal medya üzerinden varlığından haberdar olduğum oyunu satın alıp inceleme fırsatını yakaladığımda bir eğitimci olarak buradaki çalışmayı takdir etmek ve deneyimlerimi paylaşmak istedim, size bu maili attım.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını gerek müfredatımızla ilintili bölümlerinden dolayı gerekse kişisel ilgim ve çocuklarımız için gerekliliğine olan inancımdan dolayı takip ediyor ve derslerimde yer vermeye gayret gösteriyordum ancak bu amaçların ve alt hedeflerinin derslik ve müfredatın dışına çıkılarak bir oyun formunda hazırlanışı bir eğitimci olarak takdir ettiğim bir durum oldu.
Pandemi sürecinin zorunluluğu sebebiyle ev ortamında bulunmamız vesilesiyle aile fertleri arasında da oyunu deneyimleme fırsatımız oldu.
Her ebeveyn gibi benim de kutu oyunları ve oyunla anlatım konusunda az çok deneyimim var. 7 ve 11 yaşındaki 2 çocuğumuzu gerek ebeveynler olarak gerekse eğitimci birer anne-baba olarak oyunlarla öğrenme, paylaşma, anlatma kriterlerine uygun şekilde yetiştirmeye özen gösterdik.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları gibi oldukça kapsamlı ve derin sorgulamaları içeren bir konuyu(Aslında devasa bir programı) oyunlaştırabilmek çok önemli bir başarı ve emek göstergesi. İlk oynayışımızda bunun şaşkınlığını ve merakını yaşadım. Akabinde düzensiz aralarda bazıları 30-40 dakika, bazıları da birkaç saati bulan oyun seanslarımızda bu gözlemim daha da netleşti açıkçası.
Haritadaki rastgelelik ile pek çok amaca dokunabilir olmak, her iki tarafın da soruya yanıt verebiliyor ve katkı sunabiliyor olması, görüş alıverişleri veya fikir karşıtlıklarının canlı canlı yaşanıyor olması harika olmuş.
Böylelikle bir yandan oyun oynuyor iken öte yandan adeta bir BM toplantısında Karasal Yaşam yada Nitelikli Eğitim veya Küresel Isınma ve İklim Krizi gibi konuları tartışan elçiler gibi olduğumuzu gözlemledim ve bunu hassasiyetle paylaşmak istedim.
Yanı sıra oyunu oynamak bana, eşime ve çocuklarıma bu konularda aslında zihnimizde, sosyal hayatımızda ve gözlem dünyamızda birikmiş ve bir türlü ortaya çıkarmadığımız ne çok detayın olduğunu farkettirdi, belki de en önemli artısı bu oldu diyebilirim. Evet medyada gündemde tutulan konulardı bazıları, evet müfredat ve kazanımlar çizelgelerinde bu başlıklarda olmasa da gündemde olan ve zümre toplantılarımızda dile getirdiğimiz konulardı bir kısmı (hatta çoğu) ama bu formasyonda ele almadığımızı gördük biz ve sorumluluk, taşın altına el sokma ve ben daha ne yapabilirimi düşünme boyutuna evrildik.
Bir öğretmenin her zaman öğreneceği yeni şeyler var tabi ki. Hele ki severek okuyup diplomasını aldığım ve 15 yıldır devam ettirmekten büyük bir gurur ve sorumluluk duyduğum Fen Bilgisi branş öğretmeni olarak benim oyun temalı atölyeler oluşturma konusundaki dönemsel sıkıntılarıma çok iyi donelerle yanıt veren bir kutu oyununa ulaşmak öğreneceğim ve geliştireceğim daha çok şey olduğunu da göstermiş oldu bana.
Çok da vaktinizi almak istemiyorum ve ailece oynamaktan büyük keyif aldığımız için önce ailem adına akabinde de şimdilik on-line kısa paylaşımlarda bulunduğum ama yeni eğitim yılında sınıfımda detaylıca değerlendirmeyi planladığımız için öğrencilerim adına sizlere teşekkür ediyorum.
Bu arada son bir bilgi notu paylaşmak isterim; zümremdeki arkadaşlarım ve diğer ilgili branş öğretmeni arkadaşlarıma da oyunu, web sitenizi, benim de okuyup bilgiler aldığım detay paylaşımlarınızı aktardım. Böylelikle güzel küme ve sınıf çalışmaları, zümre çalışmaları yapacağımızı düşünüyoruz, sizden de yeni eğitici ve öğretici üretimleri sabırsızlıkla bekliyor olacağız.
Selam ve sevgilerimle,
Begüm ŞAHİN/Fen Bilgisi Öğretmen
Önceki